ການເຝົ້າລະວັງອາຫານປົນເປື້ອນສານເຄມີ
ໂດຍ: ດຣ. ສະແຫວງວົງ ດວງສະຫວັນ
ຜ່ານການລົງຕິດຕາມກວດກາບາງປະເພດສິນຄ້າ ທີ່ຂາຍຕາມຕະຫຼາດສົດ ໃນ ສປປ ລາວ ຈໍານວນໜຶ່ງຂອງກອງກວດກາປະສານສົມທົບກັບ ຂະແໜງອາຫານ ແລະ ຢານະຄອນຫຼວງ ແລະ ບາງແຂວງ, ພວເຮົາພົບເຫັນວ່າ ມີບາງປະເພດສິນຄ້າ ທີ່ຂາຍ ມີການປົນເປື້ອນສານເຄມີອັນຕະລາຍຈຳນວນໜຶ່ງເຊັ່ນ:
1. ຟໍມາລີນ/Formalin(Formaldehyde)
ຟໍມາລີນເປັນສານເຄມີຊະນິດໜຶ່ງທີ່ເປັນພິດ ສາມາດລະລາຍໄດ້ໃນນ້ຳ ແລະ ເຫຼົ້າ, ໃຊ້ໃນສົບຄົນຕາຍເພື່ອປ້ອງກັນກິ່ນ ມີກິ່ນແຮງ ແສບດັງ. ເຖິງຢ່າງໃດກໍ່ຕາມຍັງພົບເຫັນຟໍມາລີນ ໃນທຳມະຊາດໃນປະລິມານສູງ ພົບໃນຜັກໝາກໄມ້ ະເພດຕ່າງໆຊື່ງໃນປະລິມານດັ່ງກ່າວ ບໍ່ໄດ້ສະແດງພິດໃຫ້ເຫັນ.
ພິດທີ່ເກີດຈາກຟໍມາລີນ:
ມີຜົນກະທົບຕໍ່ລະບົບຫາຍໃຈຫາກສູດດົມເຂົ້າໄປ, ເຈັບຄໍ, ໄອ ຫາຍໃຈບໍ່ອອກ, ປອດອັກເສບ, ນ້ຳຖ້ວມປອດສາມາດພາໃຫ້ເສຍຊີວິດໄດ້. ຖ້າຖືກຜິວໜັງເປັນຜື່ນຄັນ, ໄໝ້ປ່ຽນເປັນສີຂາວ, ຖ້າຜ່ານລະບົບລະລາຍ ມີອາການເຈັບປວຫົວຢ່າງແຮງ, ປວດທ້ອງ, ປາກຄໍແຫ້ງ ຫົວໃຈເຕັ້ນໄວ ແໜ້ນໜ້າເອິກ ປຸ້ນທ້ອງ, ປວດຮາກ, ປັດສະວະບໍ່ອອກ ຫຼືອອກເລືອດ ອ່ອນເພັຍ ເຫື່ອອອກຕົວເຢັນຄໍແຂງ, ປະລິມານສອງບ່ວງແກງສາມາດພາໃຫ້ເສບຊີວິດໄດ້ ມີການນຳເອົາສານຟໍມາລີນ ມາປະສົມໃສ່ໃນອາຫານບາງຊະນິດເຊັ່ນ: ຜັກ, ໝາກໄມ້ປອ໋ງເພື່ອກັນບູດ,ເນົ່າ, ປາທູ, ເນື້ອໝູ, ອາຫານທະເລປະພດຕ່າງໆເພື່ອປ້ອງກັນການເນົ່າເສັຍເຮັດໃຫ້ມີຄວາມສົດຢູ່ນານ.
2. ສານບໍແລັກ/Borax (ຫຼືຜົງກອບ)
ສານບໍແລັກເປັນສານເຄມີທີ່ນຳມາໃຊ້ໃນອຸດສະຫະກຳຕ່າງໆເຊັ່ນ: ອຸດສະຫະກຳ ຜະລິດແກ້ວ ເພື່ອຊ່ວຍໃຫ້ມີຄວາມໜຽວແຂງແຮງ ໃຊ້ໃນອຸດສະຫະກຳເຄື່ອງປັ້ນດິນເຜົາ ເຮັດໃຫ້ມີຄວາມມັນແວວວາວ ໃຊ້ໃນເຄື່ອງສຳອາງເປັນວັດຖຸກັນເສຍ ປ້ອງກັນເຊື້ອຈຸລະຊີບຕ່າງໆ, ອຸດສະຫະກຳຟອກໜັງເປັນຢນຂ້າແມງໄມ້… ເນື່ອງຈາກ ບໍແລັກມີຄຸນລັກສະນະຊັຊຊ້ອນ ຍັງມີລັກສະນະເຮັດໃຫ້ຜົງກອບ ແລະ ມີຄຸນສົມບັດປ້ອງກັນການບູດເນົ່າ, ຈຶ່ງພາໃຫ້ຜູ້ຜະລິດອາຫານນຳມາປະສົມໃສ່ໃນອາຫານປະເພດຕ່າງໆເຊັ່ນ: ໝູຍອງ, ຈືນມັນ, ໄສ້ກອກ, ວຸ້ນ, ໝາກມ່ວງດອງ, ຜັກກາດດອງ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ອາຫານປະເພດນີ້ ກອບແຂງ ຢູ່ໄດ້ນານ. ນອກຈາກນີ້ຍັງພົບວ່າເອົາໄປລະລາຍໃນນ້ຳ ແລ້ວໄປທາໃສ່ຊີ້ນງົວ, ໝູ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ເບິ່ງວ່າມີຄວາມສົດຢູ່ຕະຫຼອດເວລາ. ນອກຈາກນີ້ຍັງພົບໃນແປ້ງນົວ ທີ່ບໍ່ມີມາດຕະຖານຄຸນນະພາບ.
ພິດທີ່ເກີດຈາກບໍແຣກ:
ບໍແຣກ ສາມາດພາໃຫ້ເກີດພິດອັນຕະລາຍແກ່ຮ່າງກາຍ ຊຶ່ງມີຜົນຕໍ່ຈຸລັງຂອງຮ່າງກາຍທັງໝົດ, ຄວາມຮ້າຍແຮງ ແລະ ເກີດພິດ ຂື້ນກັບປະລິມານຄວາມເຂັ້ມຂຸ້ນທີ່ຮ່າງກາຍໄດ້ຮັບ, ໄຂ່ຫຼັງ ເປັນອະໄວຍະວະສຳຄັນທີ່ຖືກກະທົບ. ນອກຈາກນັ້ນ ຍັງກະທົບຕໍ່ກະເພາະລຳໃສ້, ຕັບ ສະໜອງເຮັດໃຫ້ມີເລືອດຄ້າງ ຜິວໜັງແຕກ ເປັນແຜ ບວມຄ້າຍຖືກນ້ຳຮ້ອນລວກ ປັດສະວະອອກໜ້ອຍ ຫຼືບໍ່ອອກ ເນື່ອງຈາກໄຂ່ຫຼັງໄດ້ຖືກຜົນກະທົບ. ໃນປະລິມານໜ້ອຍພົບປຸ້ນທ້ອງ ປວດຮາກ, ຖອກທ້ອງ ມີເລືອດປະປົນອອກມາ, ອ່ອນເພຍ ປວດຫົວງຸດງິດ ມີອາການປະສາດ ຊັກໝົດສະຕິ, ຜິວໜັງອັກເສບ ຜົມລົ່ນ.
ຈາກອັນຕະລາຍດັ່ງກ່າວ ແລະ ອີງໃສ່ກົດໝາຍວ່າດ້ວຍອາຫານ (ສະບັບປັບປຸງ ເລກທີ 33/ສພຊ, ລົງວັນທີ 24 ກໍລະກົດ 2013, ພາກທີ V ມາດຕາ 52 ຂໍ້ຫ້າມສຳຫຼັບຜູ້ດຳເນີນທຸລະກິດ), ກອງກວດກາອາຫານ ແລະ ຢາ ຈຶ່ງຂໍແຈ້ງເຕືອນມາຍັງຜູ້ປະກອບການ, ຜູ້ຜະລິດ ແລະ ຈຳໜ່າຍອາຫານ, ຫ້າມນຳເອົາຟໍມາລິນ ແລະ ບໍແຣກ ມາປະສົມໃສ່ໃນອາຫານທຸກປະເພດ, ຖ້າຫາກກວດພົບເຫັນ ຈະໄດ້ຮັບການກ່າວເຕືອນ ແລະ ກ້າວໄປເຖິງການປະຕິບັດຕາມລະບຽບກົດໝາຍຢ່າງເຂັ້ມງວດ.
|