ຄວາມສຳຄັນຂອງ Folic Acid ຕໍ່ແມ່ຍິງຖືພາ
ໂດຍ ດຣ.ນ.ຈັນຖະໜອມ ມະນີທິບ
Folic acid ຫລື folate ແມ່ນ B vitamin. ມັນຖືກເອີ້ນວ່າເປັນ vitamin M, vitamin B9, vitamin Bc (ຫລື folacin), pteroyl-L-glutamic acid, ແລະ pteroyl-L-glutamate. ມີຫລາຍເຫດຜົນວ່າຍ້ອນຫຍັງຮ່າງກາຍຂອງຄົນເຮົາຕ້ອງໄດ້ຮັບທາດ Folic acid ຢ່າງພຽງພໍໃນ ແຕ່ລະມື້. ເຫດຜົນສຳຄັນທີ່ສຸດແມ່ນ Folic acid ເຮັດໜ້າທີ່ສົ່ງເສີມການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຈຸລັງ ແລະ ຟື້ນຟູຈຸລັງ. ນອກຈາກນັ້ນ, Folic acid ຍັງຊ່ວຍໃຫ້ຮ່າງກາຍເຮັດໜ້າທີ່ການທີ່ສໍາຄັນເຊັ່ນ ການສັງເຄາະທາງ ດ້ານຊີວະຂອງ nucleotide ໃນຈຸລັງ, ສັງເຄາະ ແລະ ສ້ອມແຊມ DNA, ການສ້າງເມັດເລືອດແດງ ແລະ ການປ້ອງກັນພາວະເລືອດຈາງ. Folic acid ຖືກນຳໃຊ້ຢ່າງກ້ວາງ ຂວາງເຂົ້າໃນການປ້ອງກັນການຜິດປົກກະຕິຂອງເດັກໃນທ້ອງ, ພະຍາດ Alzheimer, ແລະ ມະເຮັງ ຫລາຍປະເພດ.
ສໍາຫລັບແມ່ຍິງຖືພາ ແລະ ຜູ້ທີ່ກໍາລັງກຽມຈະຖືພາ, Folic acid ແມ່ນມີຄວາມຈໍາເປັນຍ້ອນວ່າມັນ ໄປຊ່ວຍປ້ອງກັນພາວະຜິດປົກກະຕິຂອງທໍ່ປະສາດເຊັ່ນ ຄວາມຜິດປົກກະຕິແຕ່ກຳເນີດທີ່ຮ້າຍແຮງຂອງ ເສັ້ນປະສາດໄຂສັນຫລັງ ແລະ ສະໝອງ. ພາວະຜິດປົກກະຕິຂອງທໍ່ປະສາດນີ້ແມ່ນເກີດຂື້ນໃນໄລຍະ ຕົ້ນໆຂອງການພັດທະນາເປັນໂຕອ່ອນຂອງເດັກໃນທ້ອງ, ກ່ອນທີ່ແມ່ຍິງບາງຄົນຈະຮູ້ວ່າຕົນເອງ ຖືພາ. ພາວະຜິດປົກກະຕິນີ້ມີຜົນກະທົບຕໍ່ແມ່ຍິງຖືພາໃນສະຫະລັດອາເມລິກາເຖີງ 3,000 ຄົນ ຕໍ່ ປີ. ແມ່ຍິງຜູ້ທີ່ໄດ້ຮັບ Folic acid ໃນປະລິມານທີ່ແນະນໍາໃຫ້ໃຊ້ປະຈໍາວັນກ່ອນການຖືພາຢ່າງໜ້ອຍ 1 ເດືອນ ແລະ ພາຍໃນໄຕມາດທີ່ 1 ຂອງການຖືພາ ຈະຊ່ວຍລຸດຜ່ອນຄວາມສ່ຽງຂອງເດັກນ້ອຍຕໍ່ການ ເກີດ ພາວະຜິດປົກກະຕິຂອງທໍ່ປະສາດນີ້ໄດ້ເຖິງ 50 ຫາ 70%. ນອກຈາກນັ້ນ, ບາງບົດວິໄຈຍັງພົບ ວ່າ Folic acid ອາດຊ່ວຍລຸດຜ່ອນຄວາມສ່ຽງຂອງເດັກນ້ອຍຕໍ່ພາວະຜິດປົກກະຕິອື່ນໆ ເຊັ່ນ ປາກ ແຫວ່ງ ເພດານໂຫວ່ ແລະ ບາງປະເພດຂອງຫົວໃຈຜິດປົກກະຕິ.
ສຳຫລັບເດັກນ້ອຍໃນທ້ອງແມ່ນ ມີຄວາມຕ້ອງການ Folic acid ສໍາຫລັບການສ້າງຈຸລັງເມັດເລືອດ ແດງ ແລະ ການປ້ອງການພາວະເລືອດຈາງ. ນອກຈາກນັ້ນ, Folic acid ແມ່ນມີຄວາມຈໍາເປັນ ສຳຫລັບການຜະລິດ, ການສ້ອມແຊມ DNA, ແຜນທີ່ທາງພັນທຸກຳ(Genetic map) ແລະ ໂຄງສ້າງພື້ນຖານຂອງ ຈຸລັງ. ດັ່ງນັ້ນ, ການໄດ້ຮັບທາດ Folic acid ຢ່າງພຽງພໍ ແມ່ນຈໍາເປັນ ໂດຍສະເພາະຕໍ່ການຈະເລີນ ເຕີບໂຕຂອງຈຸລັງຂອງແຫ່ ແລະ ຕໍ່ການພັດທະນາຂອງເດັກໃນທ້ອງ.
ເພື່ອປ້ອງກັນການເກີດພາວະຜິດປົກກະຕິຂອງເດັກໃນທ້ອງ, ແມ່ຍິງຖືພາ ແລະ ກຽມຈະຖືພາຄວນໄດ້ຮັບ Folic acid 400 - 800mcg (microgram) ຕໍ່ມື້, ຢ່າງໜ້ອຍ 1 ເດືອນກ່ອນການຖືພາ ແລະ ໃນໄລຍະ ໄຕມາດທໍາອິດຂອງການຖືພາ ຫລື ກິນຕະຫລອດໄລຍະຂອງການຖືພາ. ແຕ່ການທີ່ຈະນຳໃຊ້ Folic acid ນີ້ຄວນຢູ່ພາຍໃຕ້ຄຳແນະນຳຂອງແພດ ເພາະວ່າ Folic acid ກໍສາມາດເຮັດໃຫ້ເກີດອາການຂ້າງຄຽງໄດ້ເຊັ່ນ ຫັນໃຈຍາກ, ໄຄ່ບວມຕາມໃບໜ້າ ປາກ ລີ້ນ ຫລື ຄໍ, ປວດຮາກ, ເບື່ອອາຫານ, ຂົມໃນປາກ, ນອນບໍ່ຫລັບ, ຊືມເສົ້າ, ເປັນໄຂ້, ອ່ອນເພັຍ, ຮູ້ສຶກບໍ່ສະບາຍ, ຜີວໜັງຮ້ອນແດງ, ເປັນຕຸ່ມຄັນ, ແໜ້ນໜ້າເອິກ, ຫັນໃຈຝືດ ແລະ ອື່ນໆ. ຖ້າອາການເຫລົ່ານີ້ເກີດຂື້ນຄວນໄປປືກສາແພດທັນທີ.
Folic acid ນອກຈາກທີ່ມີຢູ່ຮູບແບບທີ່ເປັນວິຕາມີນເສີມແລ້ວແມ່ນຍັງພົບຫລາຍຢູ່ໃນອາຫານຫລາຍປະເພດດັ່ງທີ່ສະແດງຢູ່ໃນຕາຕະລາງລຸ່ມນີ້:
ປະເພດຊີ້ນ
|
ຕັບ (ແຫລ່ງທີ່ດີທີ່ສຸດ); ໄກ່, ຫ່ານ, ນົກ; ໝາກໄຂ່ຫລັງ; ໄຂ່ແດງ
|
ປະເພດໝາກຖົ່ວ
|
ແກ່ນໝາກຖົ່ວແຫ້ງ, ຖົ່ວຝັກຍາວ, ຖົ່ວປາກອ້າ, ຜະລິດຕະພັນຈາກຖົ່ວເຫລືອງ, ແອລມອນ, ຖົ່ວດິນ
|
ປະເພດແປ້ງ
|
ເຂົ້າຈີ່ທີ່ເຮັດຈາກທັນຍະພືດ, ແປ້ງສາລີ, ມັນຝຣັ່ງ, ມັນດ້າງ
|
ໝາກໄມ້ ແລະ ຜັກ
|
ຜັກຫົມ, ຫົວຜັກ, ຖົ່ວງອກ, ບລອກໂຄລີ, ກະຫລ່ຳປີ, ໜໍ່ໄມ້ຝຣັ່ງ, ໝາກກ້ວຍ, ໝາກກ້ຽງ, ໝາກຈອງ
|
ການກິນອາຫານທີ່ບັນຈຸ Folic acid ອາດບໍ່ພຽງພໍຕໍ່ຄວາມຕ້ອງການຂອງຮ່າງກາຍໃນແຕ່ລະວັນຂອງແມ່ຍິງຖືພາ, ແຕ່ມັນກໍເປັນວິທີນື່ງທີ່ສາມາດໄປເພີ້ມລະດັບ Folic acid ທີ່ໄດ້ຮັບຈາກວິຕາມິນເສີມໄດ້.
ເອກະສານອ້າງອິງ:
-
Food High in Folic acid. Global Healing Center: National Health & Organic Living. June 23, 2014
-
Folic acid: Why you need it before and during pregnancy. Baby Center Medical Advisory Board. March, 2013.
-
Folic acid. Wikipedia, the free encyclopedia. April 21, 2015.
|